MENUMASTER is een merk van ACP Inc in Cedar Rapids Iowa. Het is een wereldleider in commerciële microgolfovens.  Het maakt deel uit van de Internationale ALI groep van bedrijven gespecialiseerd in uitrusting voor de restauratie en voedingsindustrie.

ACP Headquarters Cedar Rapids

ACP Headquarters Cedar Rapids

ELIONA maakt deel uit van de Van Assche groep in Vilvoorde, België die reeds sinds 1968 de eerste microgolfoven in Europa verdeelt. Eerst in de pioniersjaren enkel  in België, daarna sedert 1979 in Frankrijk, is Eliona in talrijke Europese landen actief als verdeler van de Menumaster microgolfovens.

De huidige microgolfoven is geroeid uit de Brits-Amerikaanse samenwerking bij het begin van de tweede wereldoorlog. Het hart van het toestel was ontworpen door Engelse ingenieurs die een RADAR early warning systeem hadden gebouwd rond de Engelse kusten. In ruil voor militaire samenwerking werd de RADAR “magnetron” naar de Verenigde Staten gebracht om te worden geminiaturiseerd om in vliegtuigen te worden ingebouwd. Dit werd uitgewerkt door een Amerikaanse ingenieur Percy Spencer die eerst voor Collins Radio en daarna voor de Bostonse firma Raytheon werkte. In 1947 stelde hij vast dat de microgolven van de magnetrons ook konden worden gebruikt om voedsel te verwarmen. Hij ontwikkelde daarop een eerste RADARANGE.

De geschiedenis van de Radarange samengevat in 2007 naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de Radarange en de 40ste verjaardag van de Amana Radarange

In 1967 kocht Raytheon de producent van huishoudkoeling Amana Refrigeration. Daaruit kwam de eerste draagbare microgolfoven tot stand: de RADARANGE van AMANA.

De familie Van Assche bracht één van de eerste RADARANGES naar Europa en lanceerde  het toestel in zijn distributienetwerk. Samen met de prestigieuze Amana koelkasten werden de microgolfovens onder het Amana merk verdeeld tot 2012.

Door tal van fusies binnen de Amerikaanse industrie kwamen de koelkasten van Amana in de Whirlpool groep terecht en de microgolfovens in de ALI groep. Whirlpool besloot de Amerikaanse koelkasten productie voor Europa stop te zetten ten gevolge van de sterk afwijkende milieu reglementeringen tussen de VS en Europa. ACP Inc, de nieuwe naam voor de microgolf productie besloot het merk Amana nog enkel in de VS te behouden en internationaal het tweede merk van de groep, MENUMASTER sterker uit te bouwen. Menumaster was ooit als merk van de Litton groep de grootste concurrent van Amana en werd opgekocht en versmolten. MENUMASTER was ook de eerste fabrikant van gecombineerde ovens met microgolven en convectie voor de professionele markt.

Sedert 1 maart 2012 worden de door AMANA geproduceerde MENUMASTER ovens van ACP verdeeld door de professionele firma van de Van Assche groep: ELIONA. En dit als een tweede afdeling naast de WINTERHALTER divisie.